zondag 26 mei 2013

In de kijker

Fotografie:
kijken naar de toekomst door het verleden vast te leggen.

Ik wil de kinderen van mijn toekomstige klas graag meenemen op ontdekkingsreis in de wereld van de fotografie. Eerst door te ze te laten kijken naar allerlei foto's (bijvoorbeeld uit een krant). Uit een bepaalde reeks mogen ze de mooiste foto kiezen en vertellen waarom ze precies die hebben uitgepikt. 

Vervolgens staan we even stil bij het fototoestel door de jaren heen. Vroeger was het immers niet mogelijk je foto in enkele muisklikken op de computer te bewerken.



Ik wil ze met enkele simpele trucjes leren hoe een foto een sterker beeld kan opleveren. Naast de juiste belichting is de compositie heel belangrijk om over na te denken. Ik noem er hieronder enkele op, met bijhorende voorbeelden ter verduidelijking.

1. Regel van drie

Dit kader stelt je foto voor. Voor landschappen geldt de regel: plaats de horizon nooit  in het midden van je foto, maar wel op één van de twee horizontale lijnen. Zet de horizon op de onderste horizontale lijn (de rand van het kader natuurlijk niet meegerekend, die ene erboven dus) als je een foto hebt waarin de lucht primeert (zie “horizon 1”). Is de bodem interessanter, plaats de horizon dan op de bovenste horizontale lijn (zie “horizon 2”).


Horizon 1

Horizon 2

Voor personen of andere rechtopstaande objecten geldt hetzelfde: plaats ze niet in het midden van je foto, maar op één van de verticale lijnen.



2. Diepte
Creëer diepte in je foto. Dit doe je door te focussen op een voorwerp/onderdeel op de voorgrond. Hierdoor ontstaat er een iets wazige achtergrond, wat voor een dynamische diepte zorgt.


3. Extra kader
Heel simpel: fotografeer iets door een raam, waarbij je het raam ook echt als omkadering gebruikt. Ook spiegels zijn hiervoor erg handig.




Met die tips in het achterhoofd creëer je een foto met net dat tikkeltje meer. Buitenstaanders zullen misschien enkele seconden langer naar je foto staren, en zich afvragen waarom de fotograaf die bepaalde foto heeft genomen en welke boodschap hij wil meegeven.

Uiteraard gaan de kinderen ook zelf aan de slag met hun fototoestel. Eventueel kan hieraan een fotozoektocht gelinkt worden. En om het helemaal compleet te maken kunnen we afsluiten met een echte tentoonstelling in de wandelgangen van de school, waar iedereen de kunstwerkjes kan bewonderen.


maandag 20 mei 2013

Meer groen in de klas

Voor mijn 23ste verjaardag kreeg ik van mijn vriendin twee kleine serres om groenten en kruiden in te kweken. Nu wonen we nog in een klein huisje zonder tuin. Over enkele weken verhuizen we naar ons eigen stekje, waar ruimte genoeg is om een echte moestuin aan te leggen.


Per serre  is er plaats om maximum acht verschillende groenten en/of kruiden te laten groeien. Wanneer ze te groot geworden zijn, zetten we ze in een groter potje. De bedoeling is om ze later over te planten in onze moestuin, waar we naar hartelust kunnen kweken.





Stel je voor dat er op school een mogelijkheid is eigen groenten en/of kruiden te kweken. Dit leidt tot allerlei nieuwe activiteiten die je in de klas kan uitvoeren. Ik zet er enkele op een rijtje.

De muntplant zorgt voor frisse blaadjes die we in heet water kunnen proppen. Je kan eventueel wat groene thee bijvoegen, en je krijgt al snel een lekker kopje verse muntthee.







Om groenten te kweken heb je wat meer tijd en geduld nodig. Toch loont het de moeite als je achteraf de geur van verse groentesoep in de schoolgangen ruikt... Wedden dat de leerlingen van de andere klassen graag ook een tasje willen?



Wees niet teleurgesteld als de zaadjes niet meteen ontspruiten, want Kana van onderstaand liedje zit in hetzelfde schuitje. Laat de zomer maar meteen in je klas binnenwaaien, en geniet van zijn vrolijke deuntjes. Wie weet fleurt dit je plantjes wel op...


Aan de leiband

Op mijn tiende werd mijn moeder door een hond gebeten. Vanaf dat moment had ik een grote angst voor honden en durfde ik nooit in hun buurt te komen. Ik was bang dat ze mij vroeg of laat ook zouden bijten. Tot ongeveer een jaar geleden...

Sindsdien breng ik samen met mijn vriendin Nele regelmatig een bezoek aan het dierenasiel in Zwevegem. Als grote hondenvriend ging ze proberen mijn angst te overwinnen. Zij begrijpt de lichaamstaal van deze dieren en weet hier zorgvuldig mee om te springen. Stap voor stap trachtte ik honden toe te laten in mijn leven. Dit was vooral een kwestie van tijd, geduld en vertrouwen.



Voor een kleine jaarlijkse bijdrage kan je met de honden van het asiel gaan wandelen. Met dat geld worden schoonmaakmiddelen en eten aangekocht. Bovendien ben je ook verzekerd tijdens je wandeling. Verder rekent de organisatie op de steun van talloze vrijwilligers die instaan voor het welzijn van de honden.

Later zou ik met de kinderen van mijn klas een bezoek brengen aan een dierenasiel. Indien mogelijk op Werelddierendag, om zo de aandacht te vestigen op de dieren die op dat ogenblik geen thuis hebben. Verder wordt nagedacht over het feit waarom deze arme stakkers op een nieuw baasje zitten te wachten. Ze zijn afgestaan om diverse redenen. De meest voorkomende zijn dat de baasjes er geen tijd voor hebben of dat er geen plaats genoeg is. Denk daarom tweemaal na voor je beslist een dier in huis te nemen. Dit vraagt immers heel wat tijd, geld en verantwoordelijkheid. Maar in ruil daarvoor krijg je een pak liefde en plezier en heel wat onvergetelijke momenten.

donderdag 16 mei 2013

Beestige muziek

Deze morgen hoorde ik op de radio dat er een nieuwe cd op de markt is gebracht voor leerlingen van de lagere school. Het gaat om Radio Oorwoud, een project van WWF waarin milieuproblemen en natuurbeleving centraal staan. De cd staat boordevol liedjes die zware thema's als klimaatverandering, ontbossing en ecologische voetafdruk bespreekbaar maken, door ze in een luchtig en muzikaal jasje te steken. 



Op de cd kan je de beestige stemmen herkennen van o.a. Raymond van het Groenewoud, Kommil Foo, Pieter en Tine Embrechts, Sarah Bettens, Hannelore Bedert, Stijn Meuris en Koen Wauters.

Leerkrachten hebben de mogelijkheid deze beestige plaat te bestellen via WWF. Er wordt ook een educatieve cd-rom bijgeleverd, met daarop heel wat achtergrondinformatie en lesactiviteiten.

Radio Oorwoud kan je deze zomer live aan het werk zien, check daarom zeker eens de speeldata op hun website.



zondag 12 mei 2013

Etenstijd

Als je als leraar voor de klas staat, komt er zoveel meer bij kijken dan alleen maar lesgeven. In de eerste plaats moeten kinderen zich goed voelen in een groep, een vereiste om vaardigheden te ontwikkelen en goed te kunnen leren. Daarom wil ik met mijn toekomstige leerlingen graag koken op school. Op het eerste zicht een eenvoudige activiteit, maar het is meer dan het lijkt. 
  • Op die manier leren kinderen samenwerken en worden ze zelfstandiger.
  • Kinderen moeten leren plannen en keuzes maken.
  • Belangrijke leeractiviteit: lezen, begrijpen en uitvoeren van het recept.
  • ...

Vandaag de dag worden we overstelpt met kookprogramma's op tv. Koken is een populair thema geworden, waar ook kinderen niet naast kunnen kijken. Dus waarom maken we van onze klas geen restaurant, waar kinderen zowel kok én klant zijn?

Een handige website is die van Cooking Class, een door Colruyt gelanceerd educatief project rond evenwichtige voeding. Je ontdekt er originele en lekkere recepten voor kinderen, kant-en-klaar voor in de klas. 

Naast recepten worden er ook knutselideeën aangeboden, van een papieren koksmuts tot het beschilderen van borden en glazen.

Twijfel je nog steeds? De kinderen in onderstaand filmpje proberen je alvast te overtuigen.



Smakelijk!

donderdag 2 mei 2013

Paradijsvogel


Over enkele weken verhuis ik met mijn vriendin naar een gezellig huisje net buiten Kortrijk. Er werden al heel wat voorbereidingen getroffen, zoals het kiezen van het juiste behang. We waren meteen verkocht aan deze prachtige paradijsvogels.



Een leuke tip trouwens voor op school! De kinderen van je (toekomstige) klas zullen nogal opkijken als ze dergelijke prints aan de muur zien prijken.

Dit doet me trouwens denken aan een gedicht van Renaat Joostens. In het midden van de twintigste eeuw publiceerde hij onder verschillende schuilnamen jeugdverhalen en poëziebundels. Onder het pseudoniem Albe bracht hij Paradijsvogel uit.


Paradijsvogel

Een paradijsvogel vloog verloren
Aan de horizon
Een zwarte vlek
Op het goud der zon
Met gebroken
Vederslag
In de ontloken
Jonge dag
De gloed der zon
Werd hoog rood
Toen viel de vogel dood
Op de horizon
Zeg niet van dees vogel
Te trots was zijn reis
Wellicht zat zijn nest
Nabij het paradijs



woensdag 1 mei 2013

Lente


Jezelf zijn en jezelf blijven, wat anderen je ook trachten wijs te maken. Dat is de gedachte die centraal staat in het kinderboek De beer die geen beer was van Frank Tashlin. Hoewel het oorspronkelijke verhaal dateert uit 1946, is het thema nog steeds brandend actueel. Eind 2011 kwam er een nieuwe uitgave van dit moderne sprookje op de markt, met een bijhorende cd. Op die cd vind je liedjes terug uit de gelijknamige voorstelling met Anneke van Giersbergen en Martijn Bosman.


Het is lente. Wanneer Beer ontwaakt uit zijn winterslaap wandelt hij slaperig zijn grot uit. Stomverbaasd vraagt hij zich af waar de bomen, de bloemen en het water zijn gebleven. In plaats daarvan staat nu een grote fabriek. Als hij zegt dat hij een doodgewone beer is, wil niemand hem geloven...



"Sta maar op, de lente komt eraan. 
Kijk omhoog, je ziet de wolken gaan. 
Iedereen een lach op het gezicht. 
Elke dag een beetje langer licht. 
Kom uit je schulp, en rek je uit."


Klik hier om het boek online te lezen. 
Wil je het boek en/of de cd bestellen? Dat kan op deze website.